Оборудване

 

Спинигов риболов – обща информация

Съвсем спокойно може да се каже, че спиниговият риболов е най-динамичният метод, чрез който може да се улови риба. Освен тази динамика, идеята да прилъжем някоя капризна риба с въртяща блесна, воблер или друг тип спинингова примамка е доста привлекателна и винаги носи приятни емоции.
Много често на спинингов риболов се улавят трофейни екземпляри или риби, които не могат да бъдат уловени чрез други методи на риболов. Това е така, защото спининговият риболов не е „просто” равномерно водене на даден вид примамка, а много често изисква умения, опит и голям хъс.
Случва се първите опити за спининг риболов да бъдат неуспешни и лишени от слука. След натрупване на известен стаж, се изгражда персонално усещане и съответният риболовец намира своя индивидуален подход към този вид риболов. Така например два подхода, включващи използване на различни примамки и търсене на рибата в различни области на един и същ водоем по едно и също време, могат да доведат до успешна слука. Друг път, обаче, за конкретните условия, време, вид риба и т.н. са в сила строго специфични примамки, техники на водене, позициониране за кастинг, както и водене на примамките в определен в слой на определени места. Намирането на оптималните условия за този случай доста често е гаранция за слука, а пренебрегването на много от тези фактори води до неуспех. Съвсем естествено е след риболовен неуспех да си зададем въпроси и техните отговори да приложим на следващия ни излет като нещо ново научено за този метод и да увеличи неговата резултатност. Ето защо, освен своята динамика и емоционалност, спининговият риболов е начин на мислене и дори вид философия. Дори спокойно може да се каже, че един преход от няколко километра около водоем, река или поход до високопланинско езеро, има характер освен на риболов, а и на вид спорт и прекрасен начин за релакс сред природата.
Исторически, спиниговият риболов датира от края на 19 век, когато се появяват и първите патенти за спинигови примамки - най-често за воблери, клатушки или блесни. Сега много от тези примамки изглеждат архаични и имат единствено антикварна стойност. В днешни дни се организират аукциони за ретро примамки, на които например воблер на братя Пфлюгер може да стигне до няколко хиляди долара. Друга примамка като въртящата блесна е запазила своята основна концепция, но е изменена като големина, форма, тегло и т.н.