Спинингови въдици

Съвременните спинингови въдици варират от 1.50 до и малко над 3 метра. Като особен начин на риболов, спинингова въдица има своите особености и характеристики. Напълно погрешно е схващането, че успехът на спиниговия риболов зависи само от избора на качествен такъм. Но абсолютно вярна е и друга истина, че използването на подходяща въдица и снаряжение за даден вид спинингов риболов дава повече възможности и увеличава шансовете ни за по-добра слука. Ето защо, не може да се каже, че има универсална въдица, когато искаме да уловим риба на спининг. Изборът на спинингова въдица зависи най-вече от конкретните условия на водоемите, вида на рибата, техниката на риболов, примамките и редица други фактори.

Да речем, че искаме да ловим на спининг няколко пъти в годината на средно голяма българска река или от брега на някой язовир като обект на нашия риболов ще бъде кефал или костур. Подходящи за нашия избор ще бъдат въдици в диапазона от 2.10 до 2.70 м. Ако сме начинаещи спинингисти, удачно е да се започне с въдица от по-ниския ценови клас. Така ще разберем след първите няколко риболова дали този метод ни допада и дали имаме желание да го развиваме за нас самите. Естествено е да се търсят оптимални решения при избора на въдица като вид, марка и цена. Универсална спинингова въдица няма. Ето защо, запалените спинингисти притежават по няколко въдици, определени за даден вид спинингов риболов. Най-правилният отговор на въпроса коя въдица е подходяща за начало, е тази, която можем да си позволим от гледна точка на бюджет. Освен цена, въдицата има и характеристики, които ни ориентират по време на избора ни.

Ето, вече сме се спряли на дължина от 2.10 до 2.70 м. Ще използваме блесни с големина № 0 – 3 и воблери около 4-5 см. Тези примамки предполагат не голяма товароносимост на въдицата. Мярката за товароносимост много често е отбелязана като теглови диапазон върху самата въдица. За този интервал много риболовци или търговци използват понятието акция. Донякъде – вярно, донякъде – погрешно. Ако върху въдицата, която искаме да купим е отбелязан теглови диапазон 10-30 гр., това предполага, че тази въдица ще свърши работа за тежеста на примамките, споменати по-горе. Дори могат да се използват и по-тежки примамки, например – за риболов на щука. Но ако се двоумим да изберем между въдица с този диапазон (10-30) и такава с диапазон 5-20 гр., втората въдица ще бъде по-удачна от гледна точка на работа с примамки, въртящи блесни с № 0-3 и пет сантиметрови воблери.

Този теглови диапазон не е стандарт, а условна характеристика. Това е така, защото различните фирми производителки дават за моделите си различен теглови интервал. Случва се и посочения теглови интервал да се разминава с реалността. Ако на една въдица е написано, че тя може да работи с 15 гр. примамка, ситуацията на язовира може да се окаже коренно различна и 15-те грама да натоварват прекалено много или прекалено малко въпросната въдица. По тази причина е добре да заложим на сигурността и да се насочим към избор на въдица от реномирана фирма. Добре е да се вслушаме в съветите на по-опитен колега, както и да намерим вече дадено ревю на този модел. В последно време спининговите въдици се разделят на light, medium и heavy. Тези понятия могат да имат и съответните разширения като extra light, medium light и др. (ето следните примерни теглови интервали, отговарящи за тези абревиатура – таблица за разширенията). Освен тази характеристика въдиците имат кривина на огъване при съответното натоварване, както и кривина на огъване при кастинг. Най-общо, по тази характеристика въдиците са бавни или бързи.

У нас подходящи въдици за спинингов риболов могат да се намерят от следните фирми - Shakespeare , Balzer, Berkley, D.A.M. и др.

За задоволяване на конкретните изисквания може да се изгради въдица като чисто родбилдинг изпълнение. Там изискванията са строго определени за конкретния начин на риболов, техника и риба, която ще уловим. Може да се каже, че родбилдинг спининговата въдица е оптималният вариант.