Водачи

 

 

 

 


 

Водачи

Практически това е най-работната част от една мухарка или спинингова въдица. Когато линията преминава през водачите се получава триене. Това е най-характерно при спиниговия риболов. Ето защо тук се залага на абразивоустойчивост и физическа здравина. Постигането на тези неща не трябва да е за сметка други - като теглото на водачите. Така например, прекалено тежки водачи, поставени на елегантни лайт бланки за спининг, могат да влошат до неузнаваемост свойствата, заложени в самите бланки. Въдицата от пъргава и лека, ще стане тромава и лошо балансирана. За това не трябва да се прекалява и с броя на водачите? Кой е оптималният брой водачи?
Тук отново нещата са относителни. Ако си закупите бланки от някой онлайн магазин, ще забележите, че се предлагат и комплекти водачи / guides sets / за дадена дължина на въдицата. Дали да поставим 5 или 6? Това в крайна сметка решаваме ние. Съществуват две основни схеми, а вероятно и трета, при която разполагаме напълно водачите по наша преценка без да се съобразяваме с нищо. Кой е по-правилният начин?
Определено, третият е най-погрешен. Другите два са класическата схема на последователно натоварване на кривината на бланката. Нарича се статистически метод. При него се фиксира върховият водач и втория след него. За средни разстояния между тези водачи ще стане дума по-нататук. След това другите водачи се “местят по бланка” при последователно натоварване с прогресивно нарастваща тежест. Тук целта е на всяка кривина, получена при дадена тежест, да има водач и да не се допускат прекалено остри ъгли на прокараната линия през водачите при натоварване. Другият метод е Новата концепция или / The new concept guide /. Новата концепция на пръв поглед е доста странна, защото горните водачи са еднакви и повече на брой, разположени на също еднавки разстояния.
Това не е странно, тъй като по-малките водачи спестяват тегло и така не се натоварват бланките, което много намалява вредните шумове при кастинга. Защо тогава всички въдици не се правят по новата концепция? Преди всичко заради цената - водачите за новата концепция са по-скъпи, а самото им построявяване и съответно на линията, по която ще минава кордата, се прави и по макарата, която ще използваме за тази въдица.
При мухарките най-често се използват готови схеми или фирмата-производител на конкретните бланки предоставя подобни схеми. Сейдж дори отбелязват мястото, където трябва да бъде поставен водача. Ако наистина искаме да теоретизираме още по сериозно този процес, най-правилният избор е статистическият метод, използван при спининговите пръти. Водачите за спининг най-често са двукраки или еднокраки както форма U или V което е модел на конструкцията на рамката при двукраките. Дължината на крачето по височина също може да бъде различна, а най-важният параметрър при водачите е външният на ринга. Стъпката на неговото нарастване е 2 или 5 милиметра за по-широките рингове, което определя и неговият размер. За по-силов риболов при спиниговите пръти се използват двукраки водачи, а когато трябва да построим елегантна въдица изоборът е само един еднокраки.Точният брой водачи за нашия спинингов прът не е константа за всяка бланка. Той не трябва да е повече или по-малко. Това означава да отделим време при определяне на местата на водачите и тяхната големина.
При мухарските пръти имаме класически рингов водач, който може да бъде и със ринг от силициев карбид SiC . Ринговият водач спестява тегло и работа. При неговата направа се използва по-малко материал и една навивка конец със смола по-малко. Това е важно за мухарките от ниските класове . Някои фирми обаче имат олекотени змиевидни водачи като Pacific bay например. Рингов водач с пръстен е приложим за мухарки от високите класове и дължини, които често се използват при риболов по екзотични места и морета.Кой модел мухарски водачи да изберем при нашия първи родбилдинг проект зависи много от преценката ни и натрупаният опит.
Змиевидният водач има конструкция, позволяваща по-малко триене при изнизването на шнура от водачите, тъй като при излитащия шнур има вибрации. От другата страна за по-малкото триенето е по-малкото тегло и работа за поставянето на ринговият водач.
При мухарките има един характерен водач и в зависимост от дължината и класа на въдицата, може да има няколко на брой подобни водачи. Това е стрипер водача / Stripper /, той се поставя веднага след макарата на определено разстояние. Неговата роля е да центрира шнура при кастинг. Стриперът е трикрак водач с две точки на фиксиране вурху бланката и има ринг от същата керамика, която се използва и при спининг водачите. За по-дълги мухарки над 3 метра и от по-висок клас стриперите са два, та дори и три. Размерът им отговаря на външния диаметър на ринга. За всяка дължина и клас на мухарските пръти се препоръчва определен брой и размер на стрипера.
Върховият водач за мухарките се отбелязва като число, което отговаря на диаметъра на тръбичката, с която се закрепя. Числото е 1/64 от инча, тоест за да получим диаметара в мм, трябва да умножим съответното число по 2,54. Това число ви помага, когато трябва да изберете върхов водач според дебелината на най-връхната част на вашата бланка, която се отбелязва всеки път.При върховите водачи също има различие по диаметър на ринга. Най-често това е отбелязано като нормален и широк диаметър. Излишно донякъде е презапасяването с върхов водач, коийо има широк диаметър. Това твърдение се споделя и от доста по-опитни родбилдери, като се смята, че по-широкият диаметър създава извсетна неточност при кастинг. Но ако вие прецените, че искате вашата мухарка да има върхов водач с широк диаметър, поставяте “ large ” или “ extra large ” водач за връх.
Размерът на водачите за мухарка е 00 до 6. Често има готови схеми за разполагане на водачите по бланката, на които се отбелязва и големината и бройката на самите водачи. Естествено, при придобиване на рутина не е никакъв проблем да се варира с големината на водача с цел въдицата да се получи по-функционална.
Като важна част от нашата въдица водачите трябва да имат физическа здравина, абразиво и корозоустойчивост на ринга и рамката. Ето защо се използват различни подходящи материали и технологии на производство.При водачите, които имат ринг той се изработва от изпичане на метало керамика и полирането й със специални абразиви след това. Керамиката може да бъде алуминиев оксид, силициев карбид/ SiC / или металокерамики на титана Ti или циркония Zc.За материал на ринга може да се използва и метал с подходяща твърдост като тази титана. Една съвременна технология за допълнително нанасяне на слоеве от различни съединения върху повърхноста на ринга е PVD , което е английското съкращение на physical vapor deposition . При този процес се отлагат различни съединения от техни пари върху твърда повърхост във вакумна камера. Това повишава чувствително твърдостта на ринга и неговата абразиво и корозоустойчивост. Освен това се отлагат титаниеви съединения като ТiCH и TiGold , които подобряват значително качествата на водача и придават красив цвят на ринга. От споментите видове керамика за водачи, най-голяма твърдост имат тези от SiC но тяхната цена е и най-висока. Най-евтитните водачи са с керамика от алуминиев оксид, но това естествено не означава, че те за нищо не стават, а дори напротив – те са най-честия избор на вманиачените родбилдери.
Водачите за мухарки са изработени от специална метална тел, върху която също е нанесено определено покритие. Освен номера, и видът на покритието се отблеязва като характеристика на водачите. “ Hard chrome ” означава, че водачите са хромирани. Можем също да изберем оксидирани или позлатени водачи/Black, Gold /. На пазара се предлагат и водачи за мухарки които имат TiCH покритие, които са с висока абаразиво и корозустойчивост.
Какви водачи като размер и модел ще изберем, в крайна сметка зависи от нашия опит или информацията, която намерим за това. Основното, обаче, е да не правим компромис с фирмата, от която ще изберем. Освен това, ще бъде по-добре ако можем да си позволим по-скъпи водачи, но в крайна сметка водачите винаги могат да бъдат подменени.
Доказани марки за водачи и компоненти за родбилдинг са фирми като
H&H, Fuji, Americаn Tackle, Pacific Bay, Batson Еnterprises , Cui и др.