Геометрия на въдицата

 
 

   
Геометрия
Как се получава тя ?

Карбоновият плат се навива на метален конус който се нарича мандрел и вида на конуса определя геометрията на бланката. Конусът и материалът на навития плат определя каква ще бъде вашата въдица. Дали ще е “бърза” или “бавна”. Така например един конус на бланка който бързо изтънява в горният си край, ще определя бланката като бърза, а едно плавно изтъняване на диаметъра от долния към горния край на бланка, ще определи бланка като бавна. Бързата и бавната въдици са условни понятия. Те, заедно със строя, акцията и някои други параметри, ни помагат да се ориентираме в нашия избор. Бързата въдица позволява по-бързо да се придаде кинетичната енергия от бланката към шнура, изнасящ мухата. По подобен начин стои въпроса и при спининговите пръти. Т.е. бързата въдица акумулира и освобождава придадената й енергия по-бързо, за разлика от “ бавната ”. Какво е значението на това свойство за бланките? То е свързано отново с конкретното изискване на риболовеца и предлагането от фирмите производителки, които искат да задоволят съответните изисквания. Например, една бърза мухарка ще е чудесна за постигане на големи дистанции, да речем в условия на вятър, но няма да приземи толкова фино мухата на къса дистанция, когато това е необходимо. За разлика от бавната мухарка , която е подходяща за по-фини презентации на сухата муха, когато това е необходимо - при риболов на предпазливи пъстърви в малък палнински поток. Бавната мухарка е чудесна и при «кръгови замятания» и позволява да се постигне по-голяма амплитуда на вълната, изнасяща щнура и мухата напред. Тук съществено значение играе и самият риболовец. Има мухари, които работят еднакво добре и с двата типа мухарки, а други са свикнали само с единия и ненужно отричат другия тип. Точният избор се постига с доста “работни” часове до изграждане собствена техника на кастинг.Не без значение е и собствения личен комфорт.
Така навитият материал се изпича при определена температура и време, което отново е фирмена тайна. Изпичането позволява смолата да проникне навътре и всъщност да се получи реалният облик и качества за дадената бланка. Следват козметични операции,като оцветяване или лакиране. Някои фирми допълнително шлифоват готовите бланки. Най-накрая бланките се подлагат на инспекция и тест на огъване. След това се пускат на пазара или от тях се изготвя напълно готовата въдицата. Това всъщност и е най-важният процес за една въдица, тъй като бланките са “сърцето” на нашата въдица. Понякога се питаме защо една въдица е наистина толкова скъпа, без да знаем, че реномираните фирми правят големи производствени инвестиции и дори за теоретични разработки на материалите. Тъй като това са хай-тек технологии, от тук произтича и оскъпяването на съответният продукт. В момента има и голяма конкуренция на пазара на бланки и компоненти за родбилдинг. Почти всички фирми производители дават частична гаранция, а някои и “доживотна” за скъпите си модели.

Не би могло да се каже, коя е най-добрата фирма производителка на бланки и въдици. Има фирми които са се специализирали в определен модел мухарки или спинигови пръти. Дали това са европейски, американски или японски фирми? Много често това е въпрос на личен избор и сантимент, както и търсене на конкретно изискване към дадената въдица и не на последно място - вместване в определен бюджет. Само за пример ще дам една сравнително млада компания като Сейдж. Тя съществува едва от 25 години, но много бърза придобива популярност и е сред водещите производителки на мухарски пръти. И това не е случайно, защото е основана от Дон Греен. Един изключителен инженер и дизайнер на мухарски пръти, работил преди това за Фенуик и Гризли.
Друга жива легенда е Гари Лумис. Според руските експерти по спининг това е “мерцедеса” на спиниговите пръти. Лумис е иноватор в изработването на чувствителни спинингови въдици и това му носи широка популярност и печалба. Еталон за качество са европейските Харди и Томас&Томас - с вековна история в изготвянето на мухарки. Напоследък все по-голяма популярност придобива италианската Гатти и нейния собственик Сандро Гати. В един форум от водещ родбилдер прочетох, че който е пипнал въдица Гатти ще разбере, че това са по-различните въдици. Японското качество и стил в родбилдинга е излишно да се коментира.
Фирмената политика на предлагане е също различна. Има компании, които предлагат бланки от най-евтиния ценови клас ( 20 до 40 долара), до най-скъпия , както и такива които предлагат само бланки за определени модели.

В последно време много популярна в Америка , а вече и в други държави, е компанията на Бил Батсън, или Batsonenterprises. Тя предлага изключително разнообразни компоненти за родбилдинг, както и качествени бланки на цени, приемливи за масовия потребител. Компанията е ориентирана изцяло към къстъмродбилдерите или родбилдерите хобаджии.