Корк и макародържач 

Коркът, макародържачът и още нещо...

След бланките и водачите, други важни компоненти, без които не можем, са корковата дръжка и макародържачът reel seat . Съществува богат избор и за двата компонента като се започне от икономичните коркови дръжки и пластамсовите макродържачи и се стигне до такива, направени от фин португалски корк клас АААА или класни макародържачи за мухарки на фирми като Belinger , Struble и др. Естествено, въображението на род - билдера може да роди и неповторими уникати коркови дръжки и реел ситове, които спокойно могат да се сравнят с произведения на изкуството.

Ако за първи път ще изработваме въдица от готови компоненти, трябва да знаем няколко основни неща, които биха улеснили избора ни, който ще направим.
Коркова дръжка

Корковата дръжка е направена от коркови шайби, които се слепват една за друга. След това дръжката трябва да се оформи като се използват шкурки с рзлична големина.. Коркът се добива от кората на корковото дърво, а световното находище на коркова кора се намира в Португалия. Основно, корковото дърво има вътрешна и външна кора. Първата е жива, а външната е тази, която ни трябва. След като бъде отстранена част от външната кора за добив, възстановяването й може да продължи много дълго време, а този период може да достигне дори десетки години.
Добитият корк се градурира по качество и от него се изготвят шайбите, от които ще бъдат направени дръжките за нашите мухарки или спининги. Различните производители дават няколко степени по отношение на качеството си на корка. Едно от означенията които може да срещнете е ААА или АААА. Това означава, че този корк е от високо качество, доста по-плътен е и има по-малко канали от този с по-ниско качество. От друга страна, качественият корк позволявя изработване на приятни за погледа и ръката дръжки.
От слепени ситни коркови частици се правят също шайби, често използвани за декоративни цели в родбилдинга. Този корк е популярен като burl cork . Има по-ниска цена и е по-тежък от другия плътен корк.

При мухарските дръжки има няколко основни модификации:
Коя форма да изберем, зависи от нас. Много често пропорциите при всеки стил са различни и се случва две дръжки Full Wells да се различават помежду си. Въз основа на досегашния ми опит, обикновено избирам по-къси Half Wells , ако трябва да се построи фина и къса пръчка с по-нисък клас. За по-дългите въдици са подходящи по-дългите дръжки Cigar или Full Wells с цел балансиращата точка да бъде по-напред.

Full Wells Grip
Това е дръжка, при която и двата края са удебелени, а в средата е с по-малък диаметър.


Half Wells Grip
Характерното при него е удебелението в единия край, после диаметърът намалява, а след това отново има увеличение на диаметъра на грипа. След това диаметърът пак намалява, като това намаление често е нула в срещуположния край. Този стил е популярен като "западен" и е много разпространен.
Cigar Grip
При тази форма има удебеляване на дръжката в средата и конуси, които изтъняват в двата срещуположни краища.
Fighting Butt
поставя се след макародържача на дръжката при някои мухарки от по-висок клас за баланс.
За да се направи коркова дръжка, шайбите се слепват и пристягат. След това полученият цилиндър се оформя на корковия струг Cork lathe като се използват различни големини шкурки.
При готовата коркова дръжка има вариант макародържачът да потъва в корка до пръстена, който прикрепя макарата. Това важи в голяма степен за макародържачите които са с горно захващане Uplocking . За това трябва да се съобразите дали в готовата коркова дръжка е предвидено място за макародържача. Освен вътрешния диаметър на готовата коркова дръжка, често се дава и диметъра на дупката, до която потъва макародържача. При предлагането на готова коркова дръжка, често се дава и моделът на макародържача, за който е предвидена. Комбинацията корк и реел сеийт, при която макародържачът е вграден, има по-компактна форма. При по-къса мухарка този вариант би бил по-удачен, ако искаме да имаме максимално къса коркова дръжка и добър баланс. За по-дълга пръчка може да се използва макародържач, който е Uplocking и не се вгражда в корка.
За направата на дръжки за спинингови пръти се използват същите коркови шайби, като тук формата на дръжката може да бъде съвсем произволна, стига тя да е удобна за нашата ръка.

Дължината на спининговата коркова дръжка зависи до голяма степен от дължината на бланките, които ще използваме. Колкото по-дълги са те, толкова по-дълга трябва да е дръжката. Друг важен момент е къде точно ще разположим макародържача с цел да се получи максимален баланс на готовата въдица. Често дръжките на предлаганите въдици са или много дълги, или обратното - прекалено къси. Каква да бъде точната дължина на дръжката за конкретна дължина на бланките, не може да се каже, но 20-21 см за въдица до 1.8 м е една приблизителна оценка. След нея се поставя макародържачът, а преди него има още едно парче къса дръжка, известно като foregrip .
Освен от корк, за направа на дръжки за спинингови прути може да се използва синтетична материя EVA foam . Също така може да се комбинират парчета burl cork , дърво и т.н. Изобщо, за да направим нашата дръжка уникална и неповторима, родбилдингът предлага голяма свобода на идеите и мисълта.