Бланки

 

 

Rod blanks - бланки или колена

Най-важното за една въдица са бланките. Повечето фирми предлагат бланки от различен ценови клас и различни параметри. Съществуват и фирми, които предлагат изцяло компоненти и такива, които са само за определени модели. Революцията при въдиците идва с използването на карбона като материал за направата на въдиците. Някои от фирмите изработват и самият карбонов плат като това е строга фирмена тайна. Например, американските Sage и G . Loomis имат патентовани технологии и заводи. Други използват материал, към който добавят допълнителни компоненти или бланките се произвеждат в заводи по света, като това става под фирмен контрол на фирмата поръчител. Освен карбон има композит, който представлява най-общо смес на карбон и друг компонент.

Другият компонент може да бъде химичен елемент/ бор/ или керамични частици, както при някои от мухарките на италанската фирма Гатти. Бланките от които се правят въдиците най-общо са изградени от карбонови нишки, тънък слой, който има за задача да ги укртепва / skrim / и свързващо вещество смола / resin /. Какво представлява модулността при карбоновите пръти ? Най-общо модулноста е количествена характеристика. Така например IM 6 варира от 33 до 43 милиона модула. IM 7 има повече модула карбон IM 6. Това е свързано с модула на еластичност, а за риболовеца - с качеството на неговата въдица.

По този начин по-високата цифра модулност позволява да се направи по-лека въдица, която по-лесно да акумулира и освобождава енергия. Това е свързано с облекчаване на кастинга и достигане на по - големи дистанции. За пример ще дам различните серии карбон, от които са направени въдиците, предлагани от американската фирма производител Г. Лумис и тяхната номенклатура.

GLX - 65 million modulus

IMX - 55 million modulus

GL3 - 47 million modulus (IM8)

GL2 - 42 million modulus (IM7)

IM6 - 38 million modulus

Standard Graphite - 33 million modulus

Как човек да се ориентира в тези числа? Първото, което ще се забележи е различната цена за тези модели въдици. Или колкото е по-висок един модул, толкова по-качествена откъм тегло и чувствителност е една въдица.Разбира се, това не значи, че щом една мухарка или спинингова въдици са изградени от IM 6, те са лоши. Тук за пример ще дам предлаганият доскоро модел у нас на Diamondback VSR . Моето мнение и това на колеги е, че това е чудесна и фина мухарка от средния ценови клас, позволяваща леко поднасяне на сухата муха и същевременно сила при риболова на нимфа. При него нимфата може да тежи 2-3 грама.

Съвремените технологии позволяват да се поръчат в заводите серии от определни въдици и материал, без това непременно да бъде някоя от реномираните фирми производители. Това също не значи, че щом няма реномирана фирма, въдицата за нищо не става, а най-често тези въдици са и доста по-евтини. Така например, можете да срещнете бланки свързани с имена като Дан Крафт, Левти Крейк . Това са много популярни имена в флайфишинга в Америка и Канада, чиито качествени серии бланки са от IM 6 или IM 7 карбон. Не рядко звезди от шоубизнеса или американски президенти са били комапания на Левти Крейк по време на мухарски риболов. Дан Крафт е любимец на много американски родбилдери и дори краткотрайното му отсъствие от пазара, заради риболовни пътувания, придизвиква въпроси по форумите.

Съществуват и напълно неизвестни марки , чиито имена могат да са име на стар склад за роддбилдинг, компоненти или даден търговец , които са на приемлива цена и задоволително качество. Така че човек има достатъчно голям избор от реномирани марки до определени серии, носещи дадена търговска марка от различни ценови класове. Също така, не е задължително и условието, че щом едни бланки са произведении в азиатски заводи, те непременно са с ниско качество и параметри.