Мерки за безопасност при риболов на лед !

 

Примамки
за подледен риболов

  • зимни блесни
  • мормишки
  • нимфи

 

 

Оборудване

  • въдици
  • макари
  • линии

 

 

 

 

 


Зимна блесна

Зимата вече е настъпила и по водемите е започнало да се образува първата ледена покривка. Когато ледната покривка е здрава и позволява да риболовстваме “на дупка” един от класическите методи е с така наречената зимна блесна.

Тя има проста конструкция като най-често представлява няколко сантиметрова лента от от ламарина към която е споена единична кука.Върху ламаринатa е отложено определеноколичество калаен композит,а в срещупо - ложния край наблесната има халка или дупка, към която се прикрепя вирбела. Съществуват различни доказани модели както и такива, които са дело на самите риболовци.

-

Преди доста години у нас бяха полулярни руските комплекти за отвесен риболов, в които имаше пет чудесни и много уловисти малки блесни. От тогава се наложиха и чисто нашенски модели които са дело на ралични майстори. Популярни са модели като „хлебарки”, “рибки” и т.н.

За отвесно блеснене се използват и кастмастери и различни моде-ли клатушки, както и т.н. балансьори. За тези примамки ще стане дума в друга тема. С големината и тежестта на зимната примамка също може да се варира. По-малките и по-леките блесни са чудесни за по ритмична игра, примерно когато търсим костур, а дълбочината под леда е от няколко метра.
Ако търсим големи хищници като бяла риба или едри костури на дълбочина над 15 метра се използват по-масивни и тежки блесни. Това е така, защото на тази дълбочина има вече сериозно налягане и ако блесната е по-малка се губи от нейната игра.
Освен това принципът по-голямя примамка - по голяма риба и тук важи в много от случаите.
Да, но достачно често големият костур и кефал атакуват съвсем малки блесни, а по-големите за тях са безинтересни. За това е добре да разполагаме с един по-голям арсенал примамки и често да ги сменяме. От опит е установено, че по-дългите блесни са подходящи за бяла риба, а такива които имат овална форма и са малки на размер са отлични за костур.

Как работи зимната блесна?

Това е и най-полезна част от всичките тези редове.
След като се спусне отвесно през дупката блесната поради изместен център на тежестта и хидродинамични причини се отклонява от вертикалното си движение и извършва т.нар. „планиране”. Когато падне на дъното след палниране нейното положение може да е дори на метър, два та дори три в страни от нашата дупка. Планирането всъщност се явява спиниговият ход на самата блесна.Следващото движение от наша страна е да „при - помпим” в обратна посока. Това е и са мата подсечка. Най-често докато планира блесната бива атакувана от рибата и при при - помпването нагоре се усеща вече уловената риба. Друг вариант на атака от старна на рибата е на самото дъно, в паузата между спус-кането и подсечката.

.
Самото планиране може да бъде по-дълго или по-късо и това зависи единствено от дължината на въдицата, с която работим и височината, до която изтегляме блесната.
От чисто хидродинамични причини по-широките и по-леките блесни планират повече. Обратно, една зимна блесна, чиято форма е по-издължена, извършва и въртеливи движения при нейното падане към дъното. Коя точно е уловистата блесна за дадна ситуация не може да се каже. Всичко зависи от късмет, нашето желание и упоритост и ред други причини.